Składniki
1 szklanka świeżych lub 2/3 szklanki suszonych kwiatków lawendy odmian kulinarnych, np. Hidcote Blue Strain, Munstead Strain (samych wykruszonych pączków kwiatowych lub lawendowego suszu)
1 kg cukru
1 l wody
Wykonanie:
Lawendę zalać wrzącą wodą - jeśli syrop ma być z dodatkiem cytryny, dodać ją teraz - i delikatnie gotować na małym ogniu ok. 10 minut; przecedzić przez sitko.
Do wywaru wsypać cukier, dokładnie wymieszać, by cukier się rozpuścił.
Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić na półkę. Do dłuższego przechowywania można spasteryzować.
Naturalny kolor takiego syropu nie jest w pełni fioletowy, ale lawendowo-zielonkawy lub miodowy. Na górze odstanego w butelce syropu może powstać warstewka uniesionych drobinek roślin pozostałych po cedzeniu i jest to zjawisko naturalne.
Comments