Bohaterem artykułu jest najprostszy wariant przyrządzenia tego gaszącego pragnienie smakołyku. Pozostałe także znajdziecie na naszej stronie - w artykule z przepisami kulinarnymi, w których obowiązkowo pojawia się lawenda. Zajrzyjcie tam koniecznie. A póki co, przedstawiam
JAK PRZYRZĄDZIĆ LEMONIADĘ LAWENDOWĄ - przepis na 1 l napoju
Składniki:
- 1 litr wody (mogą być 3 szklanki wody + szklanka kostek lodu, jeśli ktoś lubi bardzo zimne napoje)
- ok. 10-20 ml soku z cytryny (jak kto lubi), a plasterki dla wyglądu; zamiast cytryny można dodać limonkę (kwestia smaku)
- 30-50 ml syropu lawendowego (i to też kwestia smaku;)
- kilka liści świeżej mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki dodać do siebie i wymieszać.
Można dodać dla dekoracji mrożone owoce, np. maliny, truskawki itp.
Jeśli ktoś lubi imbir - może dodać kilka paseczków, ale trzeba dłużej poczekać, bo zimna woda nie aromatyzuje się nim tak łatwo jak ciepła.
Życzę przyjemności z delektowania się przygotowaną przez siebie lemoniadą!
Comments