Składniki na dużą karafkę:
napar (1 łyżka suszonej lawendy i 1 szklanka gorącej wody 85°C) lub syrop (2 - 4 łyżeczki syropu z lawendy)
3 szklanki lodowatej wody lub wody z kostkami lodu
kilka gałązek mięty
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki lub sok z cytryny
5 plasterków imbiru pokrojonych w cienkie paseczki
ewentualne dekoracje, np. świeże lub mrożone owoce malin
Wykonanie:
Z naparem:
Lawendę zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut.
Napar odcedzić przez sitko i przelać do przygotowanej butelki na lemoniadę. Wystudzić.
Dodać imbir (i syrop jeśli dosładzamy lemoniadę) i energicznie zamieszać.
Wlać zimną wodę (kostki lodu), cytrynę, miętę, owoce malin do dekoracji i… co tam się jeszcze lubi.
Z syropem:
Do karafki wlać syrop lawendowy i zimną wodę. Energicznie zamieszać.
Dodać imbir, cytrynę, miętę, owoce malin do dekoracji i… co tam się jeszcze lubi.
Wrzucić kostki lodu.
PROSTY WARIANT NA 1 LITR WODY:
Podaję niżej najprostszą wersję przepisu na lemoniadę z syropem lawendowym.
Składniki:
- 1 litr wody (mogą być 3 szklanki + kostki lodu, jeśli ktoś lubi bardzo zimną)
- sok z cytryny - ok. 10-20 ml (jak kto lubi), a plasterki dla wyglądu - zamiast cytryny można dodać limonkę (kwestia smaku)
- syrop lawendowy 30-50 ml (to też kwestia smaku)
- kilka liści świeżej mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki dodać do siebie i wymieszać.
Można dodawać mrożone owoce dla dekoracji, np. maliny, truskawki itp.
Jeśli ktoś lubi imbir - może dodać kilka paseczków, ale trzeba dłużej poczekać, bo zimna woda nie przechodzi nim tak łatwo
Wersja „zimowa”: świeżą miętę zastąpić naparem, czyli herbatą miętową.
Comments